Ροή Αναρτήσεων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ:Σε μια όμορφη βραδιά, κατάμεστη από κόσμο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου του ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ: «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821»



Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2017

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Παρουσίαση του βιβλίου «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821»

Στην κατάμεστη Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη ΣΤΟΑ του ΒΙΒΛΙΟΥΠεσμαζόγλου 5 και Σταδίου  Αθήνα , πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:30 από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)  σε συνεργασία με το  Δήμο Ξηρομέρου, το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και με την συμπαράσταση της ΠΑΝ.ΣΥ. (Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία) και της ΑΙ.ΠΟ.Ε. (Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία), η παρουσίαση του βιβλίου «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821», του Νίκου Θ. Μήτση, έκδοσης της Ο.Π.ΣΥ.Ξ.



Πρόκειται για ένα βιβλίο, που θεμελιώνει σε στέρεες ιστορικές βάσεις, άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, με σημαντικά ιστορικά  ντοκουμέντα και γεγονότα που έλαβαν χώρα στον τ. Δήμο Εχίνου που απάρτιζαν τα χωριά Κατούνα, Λουτράκι, Μπόϊκον, Τρύφου, Αλεβρά, Αχυρά, Βούστρι, Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρo, Αετός, Κωνωπίνα, Καλλίτσα, Παπαδάτου, Μαχαλάς, Γαρδί, Άνινος  και Μπαμπίνη, γραμμένο από τον Ιστορικό Ερευνητή Νίκο Θ. Μήτση.
Το βιβλίο αυτό  που αποτελείται  από  (720)  εφτακόσιες  είκοσι  σελίδες αφορά,  κυρίως, το  ιστορικό  γίγνεσθαι στα 1821 -1845  του τ. Δήμου  Εχίνου, καταπιάνεται  με  την προσφορά  των  καπεταναίων  και  οπλαρχηγών   και  απλών, αλλά Λησμονημένων Μαχητών του 1821  από  το Ξηρόμερο  και   τον τ. Δήμο  Εχίνου, όπου τούτο γίνεται   για  πρώτη  φορά. 
Συντονιστής της εκδήλωσης  ήταν ο κ. Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους έκανε μια μικρή αναφορά στον συγγραφέα και το έργο του.
Κατόπιν απηύθυναν χαιρετισμούς: ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Στεργίου, ο οποίος  αφού ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του, τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της, αναφέρθηκε με συντομία στις δραστηριότητες – δράσεις, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου, στην 35ετή παρουσία της στο χώρο του πολιτισμού, επιστέγασμα των οποίων είναι η έκδοση αυτή του ιστορικού βιβλίου για την περιοχή μας.
Ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την πολυεπίπεδη προσφορά του στο πολιτιστικό κίνημα, αλλά και για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του βιβλίου στην Ομοσπονδία Ξηρομεριτών, όσον αφορά τη μελλοντική εκμετάλλευση εκδοτικά, του πνευματικού του έργου.
Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας κα Παναγιώτα Πανταζή μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας,  συνεχάρη την Ομοσπονδία για το μεστό της έργο και τον συγγραφέα για τις σημαντικές έρευνες και συγγραφικές του προσπάθειες. Ανέφερε ότι ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας στέκεται αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια και θα στηρίξει την έκδοση του βιβλίου αυτού αγοράζοντάς το και διανέμοντάς το στα σχολεία του Δήμου.
Ακολούθησε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου κ. Κώστας Γεωργούλας συγχαίροντας τον συγγραφέα και την Ομοσπονδία για την έκδοση του βιβλίου, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς και του Δημάρχου Ξηρομέρου και τη δέσμευσή τους για αγορά βιβλίων για τις βιβλιοθήκες και τα σχολεία του Δήμου.
Ο Πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Χολής, ανέφερε ότι η παρουσία τόσου κόσμου σήμερα εδώ τιμά την Ομοσπονδία και τον συγγραφέα, αλλά και όσων ασχολούμαστε με το πολιτιστικό κίνημα. Ευχήθηκε στον συγγραφέα να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και στην Ομοσπονδία πάντα τέτοια.
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τους:
Νίκο Τέλωνα, Συγγραφέα - Ερευνητή, τ. Δήμαρχο Αμφιλοχίας, ο οποίος έκανε αναφορά στα επαναστατικά ιστορικά γεγονότα που συμμετείχαν οι Ξηρομερίτες στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Ο κ. Τέλωνας ανέφερε, ότι με τον Νίκο Μήτση, ο καθένας για τον τόπο του και για πολλά χρόνια, σκυμμένοι στα αρχεία σαν τους μεταλλωρύχους για να εντοπίσουμε τις πολύτιμες εκείνες πληροφορίες – ψηφίδες, που αν τοποθετηθούν στη σωστή τους θέση κατορθώνουν να συνθέσουν την ιστορική εικόνα ενός τόπου.
Κατόπιν ανέπτυξε διεξοδικά την συμμετοχή των Ξηρομεριτών στις μάχες και στις πολιορκίες της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821 – 1829.
Χρήστο Γ. Κλαδευτήρα, π. Πρόεδρος ΟΠΣΥΞ, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζωγράφου, Ιατρός Χειρουργός, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο "Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821".
Ο κος Κλαδευτήρας με μια εμπεριστατωμένη ομιλία, αναφέρθηκε σε όλη τη θεματολογία του βιβλίου, στο ιστορικό ίδρυσης, την ονοματολογία, την τοπογραφία και τις μεταβολές της, τους διατελέσαντες Δημάρχους, του τ. Δήμου Εχίνου. Επεσήμανε την συμμετοχή της Ιεροσύνης στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στον μετασχηματισμό των επαναστατικών δυνάμεων σε Εθνικό Στρατό.
Στη συνέχεια ο κος Κλαδευτήρας αναφέρθηκε επιγραμματικά σε λίγους ήρωες αξιωματικούς – υπαξιωματικούς και απλούς στρατιώτες του τ. Δήμου Εχίνου που μετείχαν στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, από τους 550 περίπου που περιλαμβάνει το πλέον των 700 σελίδων βιβλίο.
Πρόβαλε ντοκουμέντα – διατάγματα και αριστεία που η ιστορική έρευνα του συγγραφέα έφερε στη δημοσιότητα.
Ακολούθησε ο συγγραφέας όπου στην αποφώνησή του είπε:
 ….Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ όλους μαζί, αλλά κι έναν έναν ξεχωριστά για την παρουσία σας στην  εκδήλωση της Ο.Π.ΣΥ.Ξ, όπου και παρουσιάζεται το βιβλίο μου με τίτλο  “ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821”.
Συνέχισε λέγοντας ότι το βιβλίο είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο γι΄ αυτούς, που, όταν  έπεσαν στα  πεδία  των  μαχών  δεν  κύλησε  για  χάρη  τους κανένα  δάκρυ και  μείνανε  ατύμβευτοι (άθαφτοι), αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι, που τους σκέπασε η λησμονιά και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους, το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής μνήμης.
   ……….«παραδίδω» σήμερα στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο αυτό, με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών, ως  ελάχιστο  φόρο  τιμής  στους  συμπατριώτες  μου  απ΄ το Ξηρόμερο και την Αιτωλοακαρνανία, για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του τόπου μας και τις πολεμικές δραστηριότητες – αρετές, των  οπλαρχηγών, αλλά και των  απλών αγωνιστών του Ξηρομέρου  στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας ( 1821-1829).,                                
Η Ομοσπονδία ευχαριστεί όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου, τους παρουσιαστές αυτού κ. κ. Παναγιώτη Κοντό καθηγητή Πανεπιστημίου, Χρήστο Γ. Κλαδευτήρα, π. πρόεδρο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ., ιατρό και πρόεδρο Δ.Σ Ζωγράφου, τον Νίκο Τέλωνα ερευνητή- ιστορικό και π. δήμαρχο Αμφιλοχίας, τους δημάρχους και τα Δ.Σ. Ξηρομέρου και Ακτίου Βόνιτσας, τον πρόεδρο και το Κ.Σ. της ΠΑΝΣΥ, τον πρόεδρο και το  Δ.Σ. της ΑΙ.ΠΟ.Ε., την φιλεκπαιδευτική εταιρεία και τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη για την παραχώρηση της αίθουσας, τις εκδόσεις «ΑΠΕΙΡΟΣ  ΧΩΡΑ» του Σπύρου Βασιλείου, για το καλαίσθητο και τη διάταξη του περιεχομένου του βιβλίου, τον πρόεδρο Βασίλη Τσούνη του Σωματείου Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών ερευνών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» στο Ίλιον, την δασκάλα χορού κα Έφη Ρούτη και τα παιδιά του χορευτικού που με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, υποδέχονταν τον κόσμο και ομόρφυναν την εκδήλωση. Την  Ορχήστρα του Παν. Παππά, τον Βασίλη Κολοβό και Βασίλη Μπουρνάζο  που έπαιξαν και τραγούδησαν κλέφτικα τραγούδια ενθουσιάζοντας τον κόσμο.
Ευχαριστούμε επίσης τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ των τοπικών εφημερίδων και Μπλοκ Αιτωλ/νίας, για την κάλυψη της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρωθιερέας Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά πάτερ Βασίλειος Πόπης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας, Μαρία Τριανταφύλλου, οι π. Βουλευτές Θάνος Μωραϊτης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Σπήλιος Λιβανός, Δημήτρης Στρατούλης, Αθανάσιος Δημητρακόπουλος, Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Αποστόλης Κωστόπουλος, η Αντιδήμαρχος Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, Παναγιώτα Πανταζή, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου, Κώστας Γεωργούλας, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων, Νώντας Λαμπρακάκης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, Δημήτρης Τραυλοστάθης, ο Διευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος, Παναγιώτης Κορδολαίμης, ο Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Κορδολαίμης, ο Πρόεδρος της  ΠΑΝ.ΣΥ.  Πάνος Χολής, η Γ. Γραμματέας Ευαγγελία Μπαμπάτσικου, και ο ταμίας Δημήτρης Αρσένης,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας, Δημήτρης Χριστόπουλος και το μέλος Παναγιώτης Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου Χρήστος Σαλαούνης και ο Γραμματέας Δημήτρης Μασκλαβάνος, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας ο Αντιπρόεδρος  Μιχάλης Τσαναής, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσολογγίου Αγγελική Μπερερή, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Αλέκος  Σάββας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λιθοβουνίου, Δημήτρης Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γαβαλιωτών Αθήνας,
Άρης Σουφλής, από το Σύλλογο Αριάδας ο Νώντας Κάπας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών καθηγητής πανεπιστημίου, Γιώργος Κουτρούμπας, ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας συγγραφέας Μπάμπης Κουβέλης, ο π. Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργος Τσούκας, ο π. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, οι π. Πρόεδροι της ΠΑΝΣΥ, Αλέκος Καλοσπύρος, Παναγιώτης Τρυφιάτης και Φίλιππος Φαρμάκης, οι π. Πρόεδροι ΟΣΥΒΑ, Μάκης Παράσχος, Τάσος Καλαμπόκης, ο π. Πρόεδρος ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, Βασίλης Κόκκαλης, η Λογοτέχνης π. Δ/ντρια Εθνικής βιβλιοθήκης, Σούλα Κάμπα, οι καθηγητές Πανεπιστημίου, Άννα Παπαμιχαήλ, Αλεξάνδρα Βουβουσίρα, από την ΑΙ.ΠΟ.Ε., ο Διονύσης Μπερερής, ο Χρήστος Κορέλας, ο κ. Πιτσινέλης ο καθηγητής στην Κατούνα Παύλος Νιαβής, ο πρόεδρος της ΞΕΛΟΤ Μπάμπης Τσελεπής, οι συγγραφείς: Πάνος Λαζαρόπουλος, Αντώνης Βασιλείου, ο εκδότης της εφημερίδας Αιτωλοακαρνανική Χρυσόστομος Πατούλας, Πρόεδροι, Μέλη και εκπρόσωποι Αιτωλοακαρνάνικων Συλλόγων και φορέων.      
Τέλος ευχαριστούμε και πάλι όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και έκαναν την εκδήλωσή μας τόσο πετυχημένη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)
















Δραγαμέστο Νέα | Κατασκευή By web | Designed By WEBSMALL.EU

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.